Historie Manchetknopen

 

Voor de oorsprong van de manchetknoop gaan we terug naar het begin van de 17e eeuw. De mannelijke elite begon toen met het samenbinden van manchetten (de 'mouwen' van het overhemd) met gouden of zilveren draad/knopen als statussymbool.

Het duurde ruim twee decenia tot dat de manchetknoop ongekend populair en beschikbaar kwam voor een breder publiek. De Manchetknoop beleefde haar hoogtepunt de jaren twintig van de vorige eeuw.

De periode daaropvolgend werd de manchetknoop minder populair, mede doordat men zich steeds minder formeel is gaan kleden en de populariteit van de ‘stadsoverhemd’, oftewel een overhemd waarbij de knopen al aan het overhemd vastzitten, steeg.

Tegen het einde van de twintigste eeuw werd de manchetknoop voornamelijk bij meer formele gelegenheden gedragen zoals op kantoor en op partijen, in combinatie met een pak, smoking of jacquet

In de eenentwintigste eeuw is de manchetknoop bezig met een ware comeback en wordt de manchetknoop aangeduid als officieel ‘mannensierraad’ en gemarkeerd als een mode-item.